1. Trebuie ca toata clasa sa se hotarasca la o singura dimensiune de album ?
Raspuns: Nu, fiecare elev isi alege dimensiunea de album, fotografia de pe coperta, fotografiile de pe primele 2 deschideri din album si fotografia din albumul colegilor.
2. Se poate lasa spatiu pentru scris in album ?
Raspuns: Da, desigur ca se poate lasa, aveti mai jos exemple si cu si fara spatiu. Experienta a aratat ca elevii nu prea mai scriu in albumele colegilor, dar fiecare elev poate opta pentru aceasta optiune
In exemplul de mai jos este o intreaga deschidere de album postata, in stanga este o imagine si toata partea din dreapta este alba, acolo umand sa scrie colegii, sau in acest caz, elevii doamnei diriginte
Totusi, de cele mai multe ori, paginatia apare in felul urmator, pentru ca elevul nu opteaza pentru spatiul alb lasat liber pentru situatia in care un coleg ar vrea sa scrie ceva:
3. Cand primim albumele?
Raspuns: Aproximativ 1.5-2 luni de la sedinta foto, de regula. Dorinta oricarui fotograf de albume scolare este sa predea materialele inainte de sfarsitul anului scolar. In contractele care se vor semna la clasa, termenul maxim de predare va fi  de 2 luni, dar nimeni nu doreste sa treaca atat de mult pana ca albumele sa fie gata.

Termenul de predare pentru albume depinde nu doar de fotograf dar in special de modul in care se organizeaza elevii pentru sedintele foto, de rapiditatea cu care isi aleg fotografiile pentru retusat dar mai ales daca elevii accepta recomandarea fotografului ca sedinta foto sa fie facuta in luna Martie sau cel tarziu prima saptamana din Aprilie.

Daca elevii doresc ca fotografiile sa fie facute dupa teze, in luna Mai, atunci nu este realist ca albumele sa fie asteptate de catre acestia in timpul scolii, este necesara MINIM o luna si jumatate pentru retusarea imaginlor, paginare si tiparirea albumelor.
Au existat situatii in trecut in care albumele au fost predate in vacanta, dar acest lucru s-a datorat unor sedinte foto programate tarziu,, elevi care nu au facut fotografiile de album in acelasi timp cu toti celalti colegi sau perioade neasteptate si neanuntate de concediu din partea producatorilor de albume. Acestea sunt exceptii care trrebuiesc pe cat posibil evitate dar care trebuiesc luate in calcul si care fac ca termenul de predare a albumelor sa fie uneori imposibil de calculat exact.

4. Ce se intampla daca intarzii la sedinta foto?
Raspuns: Intrucat punctualitatea de ambele parti este esentiala, fiecare elev fiind programat la ora fixa, intarzierea scade din timpul  alocat elevului care intarzie. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca locatiile de fotografiere (restaurante de eveniement, hoteluri, etc) ne lasa sa fotografiem pana la o anume ora, si nu este corect ca cineva intarzie si toti colegii ce vin dupa sa fie decalati, iar ultimul coleg sa trebuiasca sa incheie sedinta foto mai repede pentru ca se inchide localul.

5. In album, in cele 2 deschideri proprii, intra mai mult decat cele 4 fotografii retusate?
Raspuns: Da, functie de orientarea imaginilor alese pentru retusare (verticala sau orizontala), pot intra pana la 6 imagini in album, celelalte fiind alese de fotograf sau optional de catre elevi.
De exemplu, daca elevul alege 4 imagini de retusat, si ele sunt toate verticale, acestea vor umple doar o deschidere, cea de-a doua deschidere fiind necesar sa fie populata cu imagini alese de fotograf. Aceasta colega mai mare a ales cele 3 fotografii de pe prima deschidere pentru album, astfel incat nu am mai avut imagini si pentru deschiderea nr. 2, asa ca am ales eu 2 fotografii reusite. 

6. Cand se plateste serviciul foto de absolventi ?
Raspuns: La semnarea contractului, in toamna, se plateste un avans de 50 ron/elev, urmand ca restul sumei sa fie platita pana la data sedintei foto de album.
7. Ce se intampla daca alegem locatii de exterior dar conditiile meteo nu permit fotografierea sau restaurantul la care am vorbit nu ne mai permite accesul ?
Raspuns: In acest caz, sedinta foto se reprogrameaza la solicitarea elevilor, cu toate regretele de rigoare pentru machiajul si coafura fetelor, care vor trebui refacute sau se gaseste in regim de urgenta o locatie de interior.
Tocmai din acest motiv eu incurajez alegerea unor locatii care sa permita accesul in zone interioare.
8. In ce perioada a zilei se fac fotografiile?
Raspuns: Fotografierea se face in orele in care soarele este mai bland, nu la pranz. Recomandate sunt intervalele orare 15-20, dar si 08 - 11 la nevoie, daca orarul scolar permite.
9. Putem beneficia de mai mult decat 2 deschideri personale in album ?
Raspuns: Da, contra sumei x, prevazuta in contract, care va fi mentionata in clasa la semnarea contractului, puteti beneficia de maxim 20 de deschideri in plus.
10. Daca doresc ca sedinta mea foto sa fie facuta separat de colegi, intr-un loc ales doar de mine, pot beneficia de acest serviciu?
Raspuns: Da, contra sumei de 300 ron extra fata de pachetul ales, acest lucru este posibil. Sedinta foto in acest caz dureaza 2 ore si primiti 3 fotografii retusate in plus si 2 deschideri in plus la album.  Aceasta va fi sedinta foto privata, mentionata in contract la optiuni.
11. In cat timp primit fotografiile, dupa sedinta foto
Raspuns: In general in maxim 2 saptamani dupa sedinta foto
12. De ce dureaza ca sa ne trimiteti  fotografiile ?
Raspuns: In medie, la sedinta foto unui elev i se fac 250 de fotografii "brute" din care se selecteaza cele 20-60 de fotografii pentru editare. O clasa de 30 de elevi genereaza in medie 7500 de fotografii iar sortarea si editarea acestora este o munca semnificativa. Produsul editat, finit, cuprinde intre 1000 si 1500 de fotografii pe clasa, din care se aleg cate 4 de catre elev care mai apoi sunt retusate profesional, adica se indeparteaza defecte de piele, de fizionomie, se inlatura elemente din fundal gen reflexii nedorite, crengi, cosuri de gunoi, etc.
Foarte pe scurt, lucrul bine facut dureaza si costa !

13. Ce se intampla daca un elev, din motive medicale sau de familie, nu poate participa la sedinta foto?
Raspuns: In acest caz, dovedit de catre parinti, acesta se poate reprograma cu alta clasa, iar colegii lui pot vota sa astepte cu albumele incat sa fie si acesta inclus sau pot vota ca fotografiile acestuia sa fie excluse din albumele clasei.

Acestea sunt intrebarile care imi vin acum in minte in legatura cu activitatea noastra foto. Daca aveti si alte intrebari, va rog sa le adresati mai jos:

Submit
Thank you!

You may also like

Back to Top